Γενικές Πληροφορίες

Θράκη

Η Ελληνική Θράκη αποτελεί μικρό τμήμα του γεωγραφικού χώρου που είναι γνωστός στην ιστορία ως «Μείζων Θράκη». Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1920, βρίσκεται στο βορειοανατολικό ηπειρωτικό τμήμα της χώρας και γειτνιάζει προς τα ανατολικά με την Τουρκία και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία, με τις οποίες συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά. Έχει έκταση 8.578 τ. χλμ. και ο πληθυσμός ανέρχεται σήμερα σε 340.000 περίπου κατοίκους.

Η Θράκη αποτελεί, μαζί με την Ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερη διοικητική περιφέρεια του ελληνικού κράτους με πρωτεύουσα την Κομοτηνή. Διαιρείται σε τρεις νομούς (Ξάνθης, Ροδόπης & Έβρου) με πρωτεύουσες την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα. Το δίκτυο των αστικών κέντρων της περιοχής συμπληρώνουν οι πόλεις της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου, των Φερών, του Ιάσμου και των Σαπών. Τέλος, στο νομό Έβρου ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Β.Α Αιγαίου.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι κυριότεροι κλάδοι της οικονομίας στην περιοχή ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, καθώς και του τουρισμού.

Πέρα από αυτό, η Θράκη, εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής της θέσης, έχει μετατραπεί σε « πύλη » της Ευρώπης προς την Τουρκία και την Εγγύς Ανατολή, και σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο από και προς την Κεντρική Βαλκανική. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής και την άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της.

Στην Θράκη βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Άβδηρα, Μαρώνεια, Μεσημβρία, Σαμοθράκη, κ.α.), καθώς και εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοποι, όπως το Δέλτα των από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς.

Τέλος, στη Θράκη βρίσκεται και ένας από τους πιο σημαντικούς εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, το δάσος της Δαδιάς, στον οποίο ζουν προστατευμένα είδη αρπακτικών πτηνών, από τα σπανιότερα στην Ευρώπη.

 

Κομοτηνή

Η Κομοτηνή είναι πόλη με έντονες αντιθέσεις. Ο πληθυσμός της των 50.000 κατοίκων αποτελείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η ανατολίτικη ατμόσφαιρα είναι παντού διάχυτη με τη θέα των τζαμιών και των μιναρέδων δίπλα στις ορθόδοξες εκκλησίες και γενικά με την ενδυμασία και τον ξεχωριστό τρόπο ζωής των μουσουλμάνων.

Ο πυρήνας της πόλης είναι ένας παλαιοχριστiανικός σταθμός της Εγνατίας Οδού από την οποία έχουν ανιχνευτεί ορισμένα αμυντικά ερείπια στο κέντρο της πόλης. Η παλιά Κομοτηνή περιορίζεται στο χώρο από την αγορά και την Πλατεία Ειρήνης.

Η Κομοτηνή μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε μοντέρνα πόλη με ωραία κτίρια, πάρκα και ασφαλτοστρωμένους φαρδείς δρόμους. Το ποτάμι που την διέσχιζε άλλαξε κοίτη και η παλιά κοίτη του έγινε μία λεωφόρος με παρτέρια και άπλετο φωτισμό.

Η Κομοτηνή είναι δεμένη με την ιστορία και τις περιπέτειες του υπόλοιπου θρακικού χώρου. Χτισμένη σε καίριο σημείο από όπου περνούσε η Εγνατία Οδός, όπως ελέχθη, υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα ισχυρή βυζαντινή πόλη, παρόμοια με την Μοσυνούπολη, που τα ερείπιά της βρίσκονται 5 χλμ. δυτικά.

Έγινε κατά καιρούς στόχος των Φράγκων, των Ενετών και των Βουλγάρων. Η κυριαρχία των βυζαντινών κράτησε περίπου 1000 χρόνια και η τουρκοκρατία 5 αιώνες.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται, κυρίως, από τις ανασκαφές των Αβδήρων, Μαρώνειας, Μεσημβρίας, Δίκαιας και από τυχαία ευρήματα της περιοχής Θράκης.

Το εκκλησιαστικό βυζαντινό μουσείο περιέχει εικόνες, έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο, κεντήματα, κεραμικά και ασημικά μεταβυζαντινά και λίγα ξυλόγλυπτα.

Το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο διαθέτει 7 αίθουσες. Στις αίθουσες αυτές ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει ολόκληρη την ιστορική λαογραφική εξέλιξη της περιοχής.

Η συλλογή θρακικής λαϊκής τέχνης που στεγάζεται σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, περιλαμβάνει λαϊκές θρακικές φορεσιές, χάλκινα και ξυλόγλυπτα σκεύη, κοσμήματα, κεντήματα κ.α.

Διοικητικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Θράκης η Κομοτηνή χαρακτηρίζεται σήμερα σαν μία πόλη πυρήνας της περιοχής με οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη που συμβάλει ώστε ο νομός Ροδόπης να τοποθετείται στην πρωτεύουσα θέση σε οικονομικές επιδόσεις. Η Βιομηχανική Ζώνη παρουσιάζει σημαντική άνθηση, η πρόοδος της Εγνατίας Οδού πρόκειται να εντείνει ακόμη περισσότερο την παρατηρούμενη οικονομική και πολιτιστική πρόοδο.

Έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επεκτείνεται φυσιολογικά προς την πλευρά της δημιουργημένης Πανεπιστημιούπολης, όπου σήμερα τόσο το σύγχρονο κτίριο της Πρυτανείας όσο και το περατούμενο κτίριο της Νομικής σχολής όπου εδράζεται και το νεοϊδρυθέν Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, δεσπόζουν δίπλα στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α., με τα εξαιρετικού επιπέδου γυμναστήρια υψηλών προδιαγραφών και στα κτίρια της Σχολής Φιλολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης αλλά και στις φοιτητικές εστίες που στεγάζουν τους φοιτητές παρέχοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες διευκολύνσεις στη σίτιση.

Η πόλη διαθέτει καλής ποιότητας ξενοδοχειακές μονάδες και συνεχώς βελτιούμενη τοπική αγορά ικανή να τροφοδοτήσει τους κατοίκους με προϊόντα και υπηρεσίες αντάξια του ρόλου που επιθυμεί να παίξει τόσο στη Θράκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και των Παρευξεινίων Χωρών.

Η πόλη είναι έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έδρα του τουρκικού προξενείου. Μεγάλες και αξιόμαχες στρατιωτικές μονάδες έχουν την έδρα τους στην περιοχή διαφυλάσσοντας το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας. Σε κεντρικό της σημείο η Μητρόπολη και κτιριακές εγκαταστάσεις πολιτισμού δίπλα στα παλαιά βυζαντινά τείχη και το νεοκλασικό κτίριο της Παλαιάς Πρυτανείας που φέρει την ονομασία « Τσανάκλειο ». η ανακατασκευή της κεντρικής Πλατείας Ειρήνης και του Ηρώου της πόλης έχουν βελτιώσει την εικόνα της Κομοτηνής προσφέροντας ένα περιβάλλον κοσμοπολίτικο στις χιλιάδες των νέων φοιτητών και των κατοίκων της περιοχής που χαρακτηρίζονται από ευγένεια, φιλοξενία, απλότητα και εντιμότητα. Εύκολα διαπιστώνει κανείς την αρμονική συμβίωση της χριστιανικής κοινωνίας με την μουσουλμανική μειονότητα που σταδιακά κατακτά καλύτερο επίπεδο ζωής επιδιώκοντας την καλύτερη ενσωμάτωσή της στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Γενικά η διαμονή στην πόλη είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, καθώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς μία διάχυτη ζωντάνια και ένα έκδηλο ενδιαφέρον όλων των κατοίκων και των φορέων της πολιτικής και οικονομικής ζωής για ένα καλύτερο αύριο ποιοτικά και σημαντικότερο πολιτιστικά.

Οι χιλιάδες των φοιτητών και φοιτητριών αποτελούν παράγοντα προόδου και αναγέννησης, η δε φοιτητική τους ζωή μένει συνήθως σε όλους αξέχαστη μετά το τέλος των σπουδών τους και την επιστροφή στις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η ακριτική περιοχή της Ελληνικής Θράκης μπορεί να είναι περήφανη για τις κατακτήσεις της και για το πρόσωπο που σταδιακά έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο πλαίσιο της Ελληνικής Πραγματικότητας με την Κομοτηνή πρωτοπόρο στην συντελούμενη προσπάθεια.